Zespół Szkół w Sabniach

Święto pieczonego ziemniaka

Artykuły / inne
Autor Admin Opublikowano: 27 Paź 2017 - 18:03

Święto pieczonego ziemniaka.

Święto pieczonego ziemniaka,  to impreza, która co roku ma miejsce w kalendarzu imprez klas I-III szkoły podstawowej. W tym roku świętowaliśmy 23 pażdziernika.  Dzieci podczas tego święta lepiej poznają zalety ziemniaków, które powinny często pojawiać się w naszej diecie. Dlaczego?
Ziemniaki są cennym źródłem witaminy C. Najwięcej jest jej w młodych bulwach. Jeden ziemniak średniej wielkości zawiera ok. 16 mg tej witaminy, a dzienne zapotrzebowanie organizmu wynosi ok. 60 mg. Im więcej czasu minęło od wykopków i im dłużej ziemniaki leżą w kopcach, sklepach lub piwnicach, tym witaminy C jest w nich coraz mniej. Zawierają nieco witamin H, K, B1, B2, B6 i PP. Są bogate w pierwiastki mineralne, głównie potas i fosfor, ale w śladowych ilościach mają też magnez, wapń, żelazo, mangan, sód, fluor, jod i siarkę. Jedząc często ziemniaki, uzupełniamy niemal wszystkie niedobory substancji mineralnych w naszym organizmie. Najsmaczniejsze i najzdrowsze są ziemniaki jesienią, świeżo wykopane. Właśnie wtedy warto jeść ich dużo, piec je lub gotować.



 



Artykuł ze strony Zespół Szkół w Sabniach
  http://zssabnie.pl/

Adres WWW tego artykułu to:
  http://zssabnie.pl/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=488